Veelgestelde vragen

Vragen stotteren

Het McGuire Programma is een wereldwijd succesvol stotterprogramma waarmee zowel de lichamelijke als de mentale oorzaken van stotteren worden aangepakt.

Tijdens onze intensieve 3-daagse cursussen krijg je ademhalings- en spreektechnieken aangeleerd. Ook leer je hoe je jouw spreekangst kunt overwinnen, zodat je beter om kunt gaan met alledaagse spreeksituaties.

Een ervaring die jouw leven zal veranderen!

Voor iedereen die stottert en zichzelf wil verbeteren en meer plezier wil krijgen in het spreken. Dit doe je door je eigen coach te worden en gebruik te maken van de (support)mogelijkheden binnen het programma.

De minimumleeftijd voor deelname aan een McGuire-cursus is 18 jaar. Over het algemeen blijkt dat volwassenen succesvoller zijn in het programma, omdat ze meer levenservaring en doorzettingsvermogen hebben. Ben je 14 of 17 jaar en denk je toch succesvol te kunnen zijn binnen het McGuire Programma? Neem dan contact op met de programmacoördinator voor de mogelijkheden.

Als je stottert en je jezelf wilt verbeteren en meer plezier krijgen in het spreken, dan is het McGuire Programma zeker iets voor jou. De ademhalings- en spreektechnieken en onze mentale aanpak bieden je handvatten om je stotterprobleem aan te pakken. In je eerste cursus maak je grote stappen. Maar daarna begint het pas echt! En dan sta je er niet alleen voor. Samen met je persoonlijke coach blijf je werken aan het verbeteren van je spraak en je hebt de mogelijkheid om deel te nemen aan (herhalings)cursussen, lokale supportavonden en terugkomdagen. Voor de cursisten die de ambitie hebben om coach te worden, is er de mogelijkheid om de coachopleiding te volgen. De beste manier om iets te leren is tenslotte door het anderen bij te brengen!

Het hoofddoel is om welbespraakt te worden, dat wil zeggen vrij in je spreken in alle situaties.

Wat McGuire uniek maakt, is dat ons programma enkel en alleen bestaat uit mensen die zelf ook McGuire-cursussen hebben gevolgd. We zijn geen stottertherapeuten, wél ervaringsdeskundigen. We kennen de vele trucjes en het vermijdingsgedrag waarvan velen gebruikmaken en we begrijpen dat het aanleren van nieuw gedrag tijd vergt. Zo hebben we samen een uitgebreid supportnetwerk opgebouwd, bestaande uit persoonlijke coaches, lokale supportavonden, terugkomdagen en onbeperkt toegang tot herhalingscursussen, waarmee het McGuire Programma een krachtige totaalaanpak biedt.

checkmark Uitgebreid wereldwijd supportnetwerk bestaande uit onder andere een persoonlijke coach, lokale supportgroepen, terugkomdagen, online ondersteuning en de mogelijkheid om levenslang onbeperkt deel te nemen aan herhalingscursussen wereldwijd.
checkmark Veel stottertherapieën hebben vloeiendheid als doel. Het gevolg is dat je vlak na zo’n therapie vloeiend bent, maar vervolgens vrijwel altijd weer terugvalt in je oude manier van spreken. Het McGuire Programma biedt echter een langetermijnoplossing door zich te richten op het wél haalbare doel ‘welbespraaktheid’.
checkmark Gratis en vrijblijvend tot en met de tweede cursusdag. Wanneer je op de vrijdagmiddag besluit om toch niet door te gaan met de cursus, wordt het volledige cursusbedrag teruggestort op je rekening.
checkmark Meer dan alleen een stottertherapie! Naast het aanleren van adem- en spreektechnieken werk je aan je assertiviteit, zelfacceptatie en eigen verantwoordelijkheid. Ook leer je om te gaan met je spreekangst.
checkmark Het McGuire Programma is door én voor mensen die stotteren. Als geen ander weten we hoe complex stotteren is. Met al onze ervaringen helpen we elkaar.
checkmark Iedere deelnemer krijgt de mogelijkheid om zich op kosten van het programma op te laten leiden tot coach en/of cursusinstructeur.

De lichamelijke technieken en mentale strategieën die bij het McGuire Programma geleerd worden, zijn geschikt voor zowel openlijke als verborgen stotteraars. Stotteren wordt wel vergeleken met een ijsberg. Het openlijk stotteren met zijn blokkades, herhalingen en ongewilde pauzes tijdens het spreken is voor iedereen goed merkbaar, dus ‘boven water’. Hiervoor gebruiken wij diverse ademhalings- en spreektechnieken.
Daarnaast bestaat er het zogenaamde verborgen stotteren. Dit blijft vaak voor de buitenwereld onzichtbaar, terwijl het een grotere impact op iemands leven kan hebben dan openlijk stotteren. Verborgen stotteren kenmerkt zich door het uit de weg gaan van moeilijke woorden en situaties, spreekangst en minderwaardigheidsgevoelens. Deze laatste verschijnselen merken alleen de stotteraars zelf, dus ‘onder water’. Hiervoor gebruiken wij mentale strategieën.

De stotterijsberg

De meeste cursisten hebben voor deelname aan het McGuire Programma vaak al veel geprobeerd om van het stotteren af te komen. Jij misschien ook wel. Dan weet je vast ook hoe het is om terug te vallen op je oude manier van spreken. Om dat te voorkomen richten we ons bij McGuire niet zozeer op vloeiendheid. Dat is relatief makkelijk te bereiken, maar ook makkelijk om te verliezen. Wat we willen is ons goed blijven voelen over onze spraak. Zodat we ten alle tijden en tegen iedere persoon kunnen zeggen wat we willen zeggen, zonder trucjes. Dat noemen we welbespraaktheid. En welbespraaktheid is zeker een haalbaar doel, getuige de vele ervaringsverhalen van onze cursisten.

Wereldwijd hebben enkele duizenden mensen die stotteren minstens één McGuire-cursus gevolgd.

De jaarlijkse evaluaties zijn terug te vinden op de internationale website van het McGuire Programma: www.mcguireprogramme.com/success-evaluations

Jij als succesvol deelnemer voelt je vrij in het spreken, hebt controle over het spreken, ervaart geen of weinig spreekangst, vermijdt geen situaties of woorden en hebt plezier in de meeste spreeksituaties.

Door ook in het dagelijks leven alles wat je in je eerste cursus hebt geleerd te blijven toepassen. Hierin sta je er gelukkig niet alleen voor! Ons uitgebreide supportnetwerk is er om je te ondersteunen en te motiveren.

Veel stottertherapieën hebben vloeiendheid als doel. Het gevolg is dat je vlak na zo’n therapie voor korte tijd vloeiend bent, maar vervolgens vrijwel altijd weer terugvalt in je oude manier van spreken. Het McGuire Programma biedt echter een langetermijnoplossing door zich te richten op het wél haalbare doel ‘welbespraaktheid’. Uiteindelijk gaat het er ons om dat we kunnen zeggen wat we willen zeggen, tegen iedereen en in alle situaties. Door ons daarop te richten, wordt vloeiendheid een bijkomend voordeel.

Wanneer je als stotteraar onder druk staat of stress ervaart, bevriest de middenrifspier of maakt deze ongecontroleerde bewegingen. Hierdoor stokt of hapert de luchtstroom met stotteren als gevolg. Door het trainen van de middenrifspier krijg je weer controle over je ademhaling en daarmee over je spreken.

Door ervaringsdeskundigen die zelf ook meerdere McGuire-cursussen hebben gevolgd en later de interne opleiding tot cursusinstructeur succesvol hebben afgerond.

Je kunt je online aanmelden via: www.mcguireprogramma.nl/aanmeldformulier

Voorafgaand aan elke cursus organiseren we een informatiebijeenkomst waar ervaren cursisten en coaches aanwezig zijn. Tijdens deze geheel vrijblijvende en informele bijeenkomst krijg je uitleg over het programma, delen cursisten hun ervaringen en kun je praten met de ervaren cursisten.
Wil je liever een persoonlijk gesprek? Maak dan een vrijblijvende afspraak via onze contactgegevens.

Het maximum aantal plaatsen voor nieuwe cursisten ligt rond de 25. Als de cursus is volgeboekt, werken we met een wachtlijst. Mocht er onverhoopt iemand wegvallen, dan wordt deze plek opgevuld door de eerstvolgende die op de wachtlijst staat.
Daarnaast zijn er gemiddeld ruim 70 mensen aanwezig die de cursus eerder hebben gevolgd. Zij werken verder aan hun spreken en ondersteunen tevens de nieuwe cursisten.

De cursussen in onze regio zijn volledig in het Nederlands.

Wij raden je als nieuwe cursist ten zeerste aan om tijdens de gehele cursus in het hotel te verblijven. Het werken aan je spreken vergt immers veel aandacht en concentratie. Afleidingen van buitenaf kunnen hier een negatieve invloed op hebben.

Het is een intensieve cursus waarbij weinig tijd wordt verspild. In de praktijk betekent dit dat het lange dagen zijn en er een strak schema wordt gehanteerd om alle cursusonderdelen goed aan bod te laten komen.
Wereldwijd is elke McGuire-cursus inhoudelijk en qua tijdsplanning ongeveer gelijk en in de afgelopen jaren steeds meer verfijnd. Kort gezegd: je bouwt je spraak helemaal van de grond af aan op. Hierbij komen onderdelen aan bod als het leren van ademhalings- en spreektechnieken, uitleg van de theorie van het stotteren, angstreductie, diverse workshops om vrijer te worden in je spreken en gedrag, het toepassen van al het geleerde in de praktijk en nog veel meer. Bij de laatste sessie van de cursus zijn jouw familie en vrienden van harte welkom. Deze sessie is erg waardevol, omdat ondersteuning van familie en vrienden belangrijk is na afloop van je eerste cursus.

Ons uitgebreide supportnetwerk bestaat uit onder andere een persoonlijke coach, regionale supportgroepen, terugkomdagen, online ondersteuning en de mogelijkheid om voor de rest van je leven gratis of tegen geringe kosten deel te nemen aan herhalingscursussen wereldwijd.

De kosten van je eerste intensieve 3-daagse cursus bedragen €1.400 excl.19% BTW (€1.666 incl.BTW)

Na het volgen van je eerste cursus heb je recht op levenslange ondersteuning vanuit het programma. Dit betekent:

checkmark Onbeperkt toegang tot herhalingscursussen wereldwijd
Je betaalt alleen voor je eerste cursus, hierna kun je zo veel herhalingscursussen volgen als je wilt, wanneer en waar je wilt. Dus ook in het buitenland. Door het volgen van meerdere cursussen leer je de technieken steeds beter te beheersen en de achterliggende theorie steeds beter te begrijpen. Het helpt je ook verder in je eigen ontwikkeling, doordat je de kans krijgt om de techniek en theorie aan nieuwe cursisten te leren.
checkmark Onbeperkt toegang tot alle supportgroepen
Elke twee weken kun je deelnemen aan een supportgroep bij jou in de regio of elders. In een supportgroep werk je samen met medecursisten verder aan je spreken door het doen van diverse oefeningen.
checkmark Onbeperkt toegang tot terugkomdagen
Geregeld organiseren we terugkomdagen op verschillende plekken in het land. Tijdens deze dagen wordt er intensief geoefend en brengen we de McGuire-methode in de praktijk.
checkmark Persoonlijke coach
Na je eerste cursus krijg je een persoonlijke coach toegewezen met wie je, zeker in het begin, intensief contact zult hebben. Deze gecertificeerde coach is je eerste aanspreekpunt wanneer je advies nodig hebt. Hij of zij heeft hetzelfde traject doorlopen als jijzelf en kan je daarom uitstekend helpen. Daarnaast kan je coach je ondersteunen bij het nastreven van persoonlijke doelen.
checkmark Telefonische en online ondersteuning
Je krijgt als deelnemer een lijst met telefoonnummers en Skypegebruikersnamen van enkele honderden coaches en cursusinstructeurs over de hele wereld. Deze kun je altijd bellen als je behoefte hebt aan contact of ondersteuning. Daarnaast krijg je toegang tot de online discussiegroep van het McGuire Programma waarin je contact kunt leggen met andere cursisten en coaches.
checkmark Handboek “Beyond Stuttering”
Als nieuwe cursist krijg je een exemplaar van het “Beyond Stuttering”. Dit boek, geschreven door oprichter Dave McGuire, bevat een uitgebreide beschrijving van de McGuire-methode. Ook ontvang je een Nederlandse samenvatting van dit boek.
checkmark “Going home-pack”
Je ontvangt uitgebreide documentatie, inclusief een gestructureerd plan van aanpak voor de eerste zes weken na je cursus. Dit plan biedt je verschillende handvatten om grip te blijven houden op je spreken en richtlijnen om er verder aan te werken.
checkmark Mogelijkheid om je te laten opleiden tot coach of cursusinstructeur
Je krijgt als deelnemer de mogelijkheid om je op kosten van het programma op te laten leiden tot coach en/of cursusinstructeur. Naast dat het jezelf verder kan helpen in je eigen ontwikkeling, kan het veel voldoening geven om andere mensen te helpen sterker te worden dan hun stotteren.

Nadat we jouw online aanmelding hebben ontvangen ontvang je een bevestigingsbrief met uitgebreide informatie over de cursus en over de betaling van het cursusgeld. Het cursusgeld dient tenminste 4 weken voor aanvang van de cursus overgemaakt te zijn.

De kamers worden vooraf geboekt door de cursusorganisator. Als nieuwe cursist word je samen met een ervaren cursist ingedeeld op een tweepersoonskamer. De hotelkosten zijn voor je eigen rekening en bedragen ongeveer 150 euro voor de duur van de gehele cursus. Je kunt dit bedrag voor aanvang van de cursus betalen tijdens het inchecken in het hotel.

Meerdere zorgverzekeraars in Nederland vergoeden het McGuire Programma geheel of gedeeltelijk vanuit de aanvullende verzekering. Sommige zorgverzekeraars zijn na een individuele aanvraag bereid om deelname te vergoeden. Neem contact op met je eigen zorgverzekeraar om te weten te komen of je voor vergoeding in aanmerking komt. Overstappen naar een zorgverzekeraar die het McGuire Programma wel vergoedt, kan tot 1 januari.

Ook kun je eens bij je werkgever informeren naar de mogelijkheden m.b.t. een vergoeding en/of vrije dagen. Jouw werkgever profiteert immers ook van je nieuwe (spreek)gedrag! Ben je uitkeringsgerechtigd? Informeer dan eens bij je uitkeringsinstantie of het UWV.