Celine: ‘Ik ben een persoon die stottert’

Celine van der Wijngaart

[fusion_text]Celine van der Wijngaart

Nooit heb ik dit uit durven spreken, maar sinds de McGuire-cursus heb ik deze zin al redelijk vaak herhaald. Ik ben, zoals we dat noemen, een verborgen stotteraar. Ondanks dat iedereen het wist, heb ik het zelden willen laten zien aan anderen. En áls het dan gebeurde, zat dit me dagen lang dwars. Moeilijke woorden ontwijken, namen of dingen zogenaamd ‘niet meer weten’ of gewoon weg niks zeggen waren mijn oplossingen daarvoor.

Nooit meer stotteren

Hierdoor werd het stotteren minder opvallend, maar praatte ik erg onrustig en kwam ik vaak adem te kort na een paar zinnen. Dit was erg vermoeiend maar het deed vooral wat met mijn zelfvertrouwen.

Elke dag begon ik mijn dag met het voornemen om nooit meer te stotteren, en elke dag mislukte dit. Tot ik er op een dag klaar mee was. Ik ging op zoek naar iets wat bij mij zou passen en ik kwam uiteindelijk uit bij de McGuire-cursus. Dat deze cursus er is, was een hele opluchting. Eindelijk was er iets waarmee ik aan de slag kon, eindelijk ging mijn stotteren helemaal weg. Ik las op deze site ook het een en ander over het accepteren van mijn stotteren. Maar dat deel vond ik niet interessant en ook niet van toepassing voor mij, want na deze drie dagen zou mijn stotteren toch gewoon weg zijn.

Voor het eerst mijn stotteren weten te accepteren

Maar tijdens de cursus veranderde deze mening. Het stotteren bleek toch niet zomaar weg te gaan, maar dat begon ik voor het eerst minder erg te vinden. Ik had ontzettend veel lieve mensen om me heen die bereid waren om me overal mee te helpen. Het was erg bijzonder om te zien dat iedereen wist hoe ik me daar voelde. Ik heb er erg hard gewerkt en ondanks dat ik nog steeds stotterde toen ik naar huis ging, heb ik mijn stotteren voor het eerst weten te accepteren. En dat is zo veel belangrijker voor me geweest. Nog steeds heb ik dagen dat ik er van baal en dat het minder gaat, maar nu heb ik de juiste handvatten om er zelf aan te werken. Mijn stotteren is bij mij gaan horen en daar ben ik blij mee :)[/fusion_text]

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× How can I help you?
X