Er is een heel andere wereld voor mij opengegaan

placeholder

[title size=”3″ content_align=”left” style_type=”single” sep_color=”” class=”” id=””]Ervaringsverhaal Tom Vercammen[/title][fusion_text]placeholderMijn stotteren begon toen ik ongeveer zes jaar was. Als kind vond ik dat nog niet zo erg, maar toch. Mijn ouders gingen op zoek naar een oplossing. Hoeveel therapieën ik gedaan heb weet ik niet meer, ik ben de tel kwijt geraakt. Ik herinner me enkel dat ze niet werkten en dat ik er op de duur echt wel genoeg van had. Ook geloofde ik sterk dat er niets aan mijn stotteren te doen viel en dat ik er maar mee moest leren leven. Maar naar mate ik ouder werd begon ik me er meer en meer aan te ergeren.

Toen ik op de middelbare school zat, begon ik bewust meer trucjes te gebruiken en situaties te vermijden. Dit door een aanhoudend gevoel van frustratie, omdat ik niet kon zeggen wat ik op dat moment wilde. Ook ergerde ik me dood aan telkens weer dat schaamtegevoel na een gesprek met iemand omdat er veel lange stottermomenten waren. Sommige mensen lachen je uit, anderen vullen je zinnen aan.

Ik liet mijn vriendin bestellen

[adinserter block=”2″]Ik werd het zat en begon me meer en meer te isoleren. Als we naar een restaurant gingen of er moest iets besteld worden in de winkel, dan liet ik mijn vriendin dat telkens doen. Dat was de gemakkelijkste oplossing, want ik kreeg angst om zulke dingen te doen. Bang voor die blikken van de mensen, angst om te worden uitgelachen. Ik ging door het leven met een heel laag eigenbeeld.

Tot ik op een zekere dag van het McGuire Programma hoorde. Ik besloot om, na jaren van niets te ondernemen, mij in te schrijven voor deze cursus want de documentaire op tv had me echt wel overtuigd.
Bij aanvang van deze driedaagse cursus had ik eerst wel wat zenuwen, want ik wist niet goed wat te verwachten. Maar al snel bleek dat het echt werkt. Ik voelde me werkelijk van dag tot dag groeien. De onzekerheid verdween, en je begint echt te genieten van het spreken. Je kweekt assertiviteit en bekijkt de wereld helemaal anders.
Ik ben een totaal ander persoon geworden door deze cursus, ik neem initiatieven waarvan ik vroeger enkel durfde te dromen. Er is gewoon een heel andere wereld voor mij opengegaan.[/fusion_text][separator style_type=”none” top_margin=”5″ bottom_margin=”5″ sep_color=”” icon=”” width=”” class=”” id=””][title size=”3″ content_align=”left” style_type=”single” sep_color=”” class=”” id=””]Contact met Tom[/title][fusion_text]emailicon tom@mcguireprogramma.nl

facebookicon www.facebook.com[/fusion_text]

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× How can I help you?
X