Het stotteren begon mijn leven weer te beheersen

placeholder

[title size=”3″ content_align=”left” style_type=”single” sep_color=”” class=”” id=””]Ervaringsverhaal Ronald Kaijim[/title][fusion_text]placeholderAl jarenlang was het niet meer in mij opgekomen iets aan mijn stotteren te doen. Binnen mijn vertrouwde wereld stotterde ik niet of nauwelijks en veel mensen hadden mij zelfs nooit horen stotteren. Situaties waarvoor ik bang was te gaan stotteren, ging ik uit de weg of ik hield gewoon mijn mond. Zo wist ik mij te redden totdat veel van het vertrouwde ineens wegviel; ik kon mijn rol niet meer volhouden en ik stotterde weer net als vroeger.

Stotteren telefoneren

Met het stotteren kwamen ook mijn oude angsten weer terug. Gewoon een praatje met iemand maken, deed ik bijna niet meer. Telefoneren begon ik weer spannend te vinden en het zat ook flink in de weg tijdens sollicitatiegeprekken; hoe moest ik nu toch een nieuwe baan vinden? En de opleidingen die ik deed, leken mij ook ineens zinloos omdat ik toch niet goed kon communiceren. Kortom, het stotteren begon mijn leven weer ouderwets te beheersen.

[adinserter block=”2″]Totdat ik op een vrijdagavond een aankondiging las over een cursus van McGuire die de week erop van start zou gaan. Ik las de informatie over het programma en ik wist meteen dat deze cursus precies was wat ik nodig had. Eerst hard werken aan gespreks- en ademhalingstechnieken en daarna gebruik kunnen maken van de uitgebreide nazorgmogelijkheden. Dat laatste was voor mij erg belangrijk omdat ik uit ervaring met andere therapieën had geleerd dat ik zonder steun weer terug kom te vallen in mijn stotteren.

Deze stottercursus overtrof mijn verwachtingen. Ik kwam terecht in een internationale groep cursisten die onderling enorm verschilden in ervaring met McGuire; als nieuwe student kon ik dus meteen leren van en oefenen met ervaren mensen. De betrokkenheid, vriendelijkheid en enthousiasme waarmee dit gebeurde, zorgde ervoor dat ik mij al snel thuis voelde; ik voelde mij echt opgenomen in deze groep waar hard, maar met veel plezier, aan het spreken wordt gewerkt. Een bijkomend voordeel was dat ik ook mijn Engels weer kon oefenen. Praten in een andere taal was altijd mijn grootste nachtmerrie en het was al 15 jaar geleden dat ik voor het laatst uitgebreid in het Engels had gesproken. Dat was voor mij echt een overwinning en komt mij bovendien goed uit bij sollicitaties naar vacatures waarin Engels kunnen spreken een vereiste is.

Weer gemerkt hoe leuk praten toch is

Ik heb de cursus als zeer compleet ervaren. In drie dagen tijd wordt er getraind aan de gesprekstechnieken, aandacht besteed aan omgaan met angst en terugval, geoefend met de telefoon en uitdagingen aangegaan op straat. Voor het eerst sinds jaren heb ik weer gemerkt hoe leuk praten toch is en dat ik dit (bijna) overal en altijd kan doen. Na de cursus heb ik alleen maar positieve reacties gehad over mijn spreken; een collega zegt regelmatig: ‘Ronald is gereset!’ Het toepassen van de gesprekstechnieken gaat mij steeds beter af en ik heb regelmatig contact met mijn coach en andere deelnemers. Hun steun stimuleert mij in het werken aan mijn doel: iemand worden die zegt wat hij wil zeggen en die contacten durft te maken. I’m on a mission![/fusion_text][separator style_type=”none” top_margin=”10″ bottom_margin=”10″ sep_color=”” icon=”” width=”” class=”” id=””][title size=”3″ content_align=”left” style_type=”single” sep_color=”” class=”” id=””]Contact met Ronald[/title][fusion_text]emailicon ronald@mcguireprogramma.nl

facebookicon www.facebook.com[/fusion_text]

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× How can I help you?
X