Leven verborgen stotteraar dragelijk door vermijden

Ariane de Leeuw

[title size=”3″ content_align=”left” style_type=”single” sep_color=”” class=”” id=””]Ervaringsverhaal Ariane de Leeuw[/title][fusion_text]Ariane de LeeuwToen het juk van de angst om te stotteren met behulp van de aanpak in het McGuire Programma van mijn schouders getild werd, begon ik pas echt te beseffen hoe zwaar en vermoeiend het mijn hele leven geweest was. Hoe ik in een kooi opgesloten ben geweest zonder enige hoop op ontsnapping. In een dergelijke situatie kun je emotioneel denk ik makkelijker overleven als je de situatie als normaal beschouwt, omdat je anders alleen maar voortdurend ongelukkig bent.

Verborgen stotteraar

Uit ‘zelfbescherming’ pas je je aan: als verborgen stotteraar dacht ik me altijd het leven draaglijker te kunnen maken door moeilijke woorden en moeilijke situaties te vermijden, zelfs mijn voornaam heb ik veranderd zodat ik tenminste naar bijvoorbeeld een yogagroep zou durven te gaan. Tot op zekere hoogte werkte dat ook wel, maar uiteraard blijft angst en een zekere eenzaamheid dan wel voortdurend je leven beheersen. Het gekke is dat ik me dus zelfs niet eens realiseerde dat ik zo bang was, blijkbaar was ook dat een zelfbeschermingsreflex.

Toekomst ziet er nu veel meer ontspannen uit

[adinserter block=”2″]Bij het toevallig bekijken van een BBC-documentaire over het McGuire Programma werd de deur van mijn kooi al op een kier gezet en sindsdien is het alleen maar in stroomversnelling gegaan. Ik ben nog steeds met vallen en opstaan, en soms met pijn, aan het leren vliegen – ruim 50 jaar in angst leven kan ik niet zomaar overwinnen – maar de kooi zelf heb ik gelukkig snel achter me kunnen laten. Het betekent hard werken, maar vooral dankzij de geweldige en belangeloze steun van McGuire-mensen zet ik door en kan ik dat immense gevoel van vrijheid blijven vasthouden; zonder dat had ik het wellicht allang opgegeven.

Het geeft veel voldoening om jonge mensen in het programma deze vrijheid op een leeftijd te zien ontdekken waarop ze vaak hun hele toekomst nog voor zich hebben. Zodat ze vanuit hun eigenheid vrije keuzes kunnen maken, zonder te hoeven denken aan een mogelijke belemmering door hun stotteren. We leren opnieuw spreken met gecontroleerde ademhaling en spreektechnieken, maar het mooie aan dit programma is dat het veel verder gaat dan dat. Assertiviteit, respect voor jezelf en voor anderen, zelf-acceptatie, doorzettingsvermogen, angsten overwinnen, uitdagingen aangaan, ontwikkelen van zelfkennis, eigen verantwoordelijkheid nemen, …, het komt allemaal aan bod. En dat allemaal in een sfeer waar ernst en humor elkaar afwisselen en waar we ook om onszelf leren lachen. Eigenlijk alles wat nodig is om volop in het leven te kunnen staan en er maximaal uit te halen wat erin zit.

Op mijn leeftijd zijn er voor mij uiteraard al een aantal wegen afgesloten – had ik dit programma kunnen volgen toen ik jonger was dan had mijn leven er ongetwijfeld anders uitgezien – maar dat neemt niet weg dat wat er nog rest van mijn toekomst er nu veel meer ontspannen uitziet. Eén van de mooie dingen die ik daarin zie is het voorrecht om, sinds september 2013 ook als coach, lotgenoten te mogen helpen om hun volle potentieel te bereiken.[/fusion_text][separator style_type=”none” top_margin=”5″ bottom_margin=”5″ sep_color=”” icon=”” width=”” class=”” id=””][title size=”3″ content_align=”left” style_type=”single” sep_color=”” class=”” id=””]Contact met Ariane[/title][fusion_text]emailicon ariane@mcguireprogramma.nl

facebookicon www.facebook.com[/fusion_text]

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× How can I help you?
X