stottertherapie

Stottercursus, welke werkt nu echt?

Iedereen die stottert wil graag laten zien wie hij echt is. Blijven steken in een zin is ontzettend vervelend, maar het eigenlijke probleem zit dieper: je kunt niet zeggen wat je écht wilt zeggen. Door wat je zegt laat je zien wat je weet, wat je kunt, vindt of wilt. Spreken is zo’n belangrijke manier om jezelf te uiten.

Een stottercursus die zich richt op de haperingen en blokkades kan veel bewerkstellingen, de spraak knapt er zienderogen van op. Maar ben je er dan? Houdt die opgelapte spraak stand als er meer van je wordt gevraagd, als de spreeksituaties uitdagender worden? Bij het McGuire Programma merken we dat de meeste cursisten na veel omzwervingen van de ene stottercursus naar de andere, uiteindelijk bij ons programma belanden. Terwijl andersom niet zo vaak voorkomt. Dat sterkt ons in onze opvatting dat je bij McGuire een stottercursus vindt die écht werkt en uniek is in zijn soort. Elke stottercursus richt zich op het ‘aan de praat krijgen’ van de persoon die stottert. In de ene cursus ligt de focus vooral op het spreken en de controle daarvan, de andere houdt zich meer bezig met het accepteren van stotteren. Onze stottercursus pakt beide aspecten aan, en biedt daarmee een krachtige totaalaanpak.[/fusion_text][fusion_text]

De sport van het spreken

Grondlegger van het McGuire Programma is Dave McGuire, zelf ooit hardnekkig stotteraar. Dave vergelijkt spreken met topsport. En in zijn ogen geldt dat niet alleen voor hem, maar voor iedereen die stottert.

stottertherapie nederlandAls topsporter wil je winnen. Maar spelen om te winnen is iets heel anders dan spelen om niet te verliezen. Het verschil zit ‘m in de focus. Bij spelen om te winnen let je vooral op jezelf, op je eigen prestatie en alles waardoor dat kan verbeteren, in plaats van je steeds bezig te houden met zo goed mogelijk te reageren op wat je tegenstander doet en zo min mogelijk fouten te maken.

Zo kan je ook kijken naar spreken en stotteren. Het doel van vrijwel elke stottercursus is om niet meer te stotteren. Hoofddoel van het McGuire Programma is echter welbespraaktheid. Met welbespraaktheid doelen we op het kunnen zeggen wat we willen zeggen, ongeacht wie er tegenover je staat. Met andere woorden, wij spelen om te winnen. De precieze oorzaken van stotteren vinden we niet zo belangrijk, net als wat ervoor nodig is om niet te stotteren. Dat leidt eigenlijk alleen maar af van waar we ons vooral op richten: datgene waardoor we beter spreken. Zo’n kijk werkt verfrissend, maar vraagt ook om een winnaarsmentaliteit.

Goed presteren in een sport vereist niet alleen fysieke training, ook mentaal moet je sterk in je schoenen staan. Aandacht voor fysieke én mentale training maakt van een stottercursus een succesvolle stottercursus. Immers, stotteren is een complex probleem. Om stotteren in zijn geheel aan te pakken, combineerde Dave McGuire zijn kennis van stotteren, sportpsychologie en gedragsverandering met de goed werkende componenten uit stottertherapieën die hij zelf gevolgd had.

Stottercursus: op zoek naar blijvend resultaat

Net als velen van ons, heeft Dave McGuire ook van alles gedaan om van zijn stotteren af te komen. Na verschillende stottercursussen kon hij terecht bij Joseph Sheehan (1918-1983), hoogleraar psychologie en spraakpathologie. Van hem komt een uitspraak die je misschien wel eens hebt gehoord: “Stotteren is alles wat je doet om niet te stotteren”.

In Sheehans stottercursus stond alles in het teken van zelfacceptatie. Zichzelf accepteren als iemand die stottert, bracht veel verbetering in Daves spreken. Toch viel hij geregeld terug, hij merkte dat als het er echt op aankwam, zijn spraak haperde.

Jaren later, bij een andere stottercursus, leerde hij een andere manier van ademen aan. Deze flankademhaling uit de stottercursus van Del Ferro leverde hem direct een krachtige en vloeiende manier van spreken op. Maar ook bij het toepassen van de methode uit deze stottercursus liep hij tegen problemen aan.

Dave McGuire miste eigenlijk bij alle stottercursussen die hij had gevolgd de aandacht voor de langere termijn. En die lange adem is wel nodig voor blijvend resultaat. Stotteren is vaak diepgeworteld en verweven met iemands persoonlijkheid. Je stottert niet alleen, je laat bijvoorbeeld ook wel eens iemand anders voor je spreken. Of je houdt je mond omdat je denkt dat anderen niet zitten te wachten op je trage verhaal. In onze stottercursus kijken we naar je stotteren, maar bovenal naar jou als persoon. Hoe kijk jij tegen je stotteren aan? Hoe bewust ben jij je van het feit dat je vermijdingsgedrag je stotteren in stand houdt? Hoe ga jij met je angsten om?

Wil je blijvend tevreden zijn over je spraak, dan vereist dat niet alleen een verandering in de manier waarop je spreekt, maar ook in je manieren van denken en doen. Dat vergt lef en tijd. Kortom, het is hard werken. Dave McGuire begreep dat zo’n veranderingsproces beter gaat als je er niet alleen voor staat, dat het helpt als je je gesteund voelt door mensen die in hetzelfde schuitje zitten.

Dave wilde een stottercursus samenstellen die verder gaat dan de gebruikelijke cursussen. Een stottercursus die effectieve technieken aanreikt om goed uit je woorden te komen, maar waarin je ook aan je zelfvertrouwen werkt. Een stottercursus geleid door mensen die uit ervaring spreken, dat is wat hij voor ogen had.

Zo ontstond in 1994 een geheel nieuwe en unieke stottercursus, die hij het McGuire Programma noemde. Het programma ontwikkelde zich geleidelijk verder en verder. Inmiddels is het McGuire Programma in veel landen actief en hebben wereldwijd al vele duizenden cursisten zich ontwikkeld tot sterke, welbespraakte sprekers.[/fusion_text][fusion_text]

Word sterker dan je stotteren

Stel: je komt naar onze stottercursus. Hartstikke leuk. Maar wat ga je dan doen?

In onze stottercursus vind je alles om sterker te worden dan je stotteren:

  • Flankademhaling
  • Spreektechnieken
  • Mentale training (inzicht in stottergedrag, zelfacceptatie, angstreductie)
  • Manieren om je zelfvertrouwen te vergroten
  • Uitgebreid supportnetwerk

stottertherapie-ademhalingWe starten met het lichamelijke deel: je ademhaling en je spraak. Je leert te praten op een krachtige flankademhaling. Daarnaast reiken we je op de eerste dag van de stottercursus een aantal spreektechnieken aan. Die technieken gebruik je om lastige klanken en woorden toch te kunnen zeggen. Gaandeweg krijg je zo weer grip op je spreken.

Na één cursusdag heb je een krachtige ademhaling en kun je gecontroleerd spreken. Dat voelt goed, een wereld van verschil! Maar daar blijft het niet bij. Wat we vooral met onze stottercursus willen bereiken, is dat effect op de lange termijn vasthouden.

Leer presteren onder druk

Nog even terug naar topsport. Wie kent het voorbeeld niet van de gemiste penalty? Er is een beslissend moment in een belangrijke wedstrijd, alle ogen zijn gericht op de voetballer die klaarstaat om de penalty te nemen. En, hij faalt. Waarom lukt het niet om de bal erin te schieten, terwijl het tijdens de training nog zo gemakkelijk ging?

Komt het je bekend voor? Het lijkt op de variatie in ons spreken. Het ene moment spreek je vloeiend en denk je er nauwelijks bij na. Terwijl je op het andere moment – vaak juist als je probeert om niet te stotteren –volledig vastloopt.

Juist door veel druk te leggen op je spreken, gaat het stroever. Zelf weet je het eigenlijk al: niet willen stotteren helpt je niet verder.

Toch heb je dat je hele stotterende leven gedaan. Waarom eigenlijk? Je wilt niet voor schut staan, je niet ongemakkelijk voelen, je wilt net zo zijn als ieder ander. Zonder stotteren vind je jezelf beter, slimmer, zelfverzekerder overkomen, noem maar op. Maar kloppen al die redenaties wel? Nu kunnen we je wel van het tegendeel proberen te overtuigen, maar veel beter werkt het als je het zelf gaat ervaren.

stotter-therapie

Dat is dus precies wat we op de laatste dag van onze stottercursus gaan doen. Hoe? Door je juist te profileren als iemand die stottert. Het helpt om er open over te zijn.

Dat klinkt misschien gek, een stottercursus volg je juist omdat je van dat gestotter af wilt. Maar geloof het of niet, het helpt om op een gecontroleerde manier te laten horen dat je niet vloeiend spreekt. Je zult merken dat er niet zo veel overblijft om je zorgen over te maken. De spanning ebt weg, je kunt een gesprek voeren zonder steeds aan stotteren te denken. Zo leuk is spreken nog nooit geweest!

‘Feel the fear and do it anyway’

Met grip op je spreken en een gerust gevoel over hoe je overkomt, durf je nieuwe spreeksituaties aan. Met die durf ga je je grenzen verleggen.

Had je altijd een zachte stem, dan mag je je nu juist laten horen. Telefoneren spannend? Dan ga je dat een avond lang oefenen. En vond je het altijd eng om vreemden aan te spreken, dan ga je de straat op om juist dat te doen.

stottertherapie-volwassenenWe begrijpen dat dit best eng kan zijn, we hebben het zelf ook ervaren tijdens onze eerste cursus. We weten dat dit dé manier is om met oude gewoontes te breken en meer zelfvertrouwen te krijgen. Bovendien word je gedurende dit hele traject bijgestaan door gecertificeerde coaches.

Door je oude gewoonte om niet te willen stotteren te doorbreken, kun je je volledig richten op je nieuwe doel: een sterk spreker worden. Waar je je voorheen misschien liet weerhouden door je stotteren, kun je nu gaan laten zien wie je echt bent en wat je allemaal in je mars hebt.

McGuire: een unieke stottercursus

Je ziet, we volgen een meerstappenplan. En daarin is het McGuire Programma uniek, geen andere stottercursus pakt het zo aan. Daarnaast heeft het McGuire Programma je meer te bieden.

Wie de ambitie heeft, kan zich op kosten van het programma laten opleiden tot coach of cursusinstructeur. Ons programma wordt namelijk geleid door mensen die zelf ook McGuire-cursussen hebben gevolgd.

We zijn geen stottertherapeuten, wél ervaringsdeskundigen. We kennen de vele trucjes en het vermijdingsgedrag waarvan veel nieuwe cursisten gebruikmaken en we begrijpen dat het aanleren van nieuw gedrag tijd vergt. Met al onze ervaringen helpen we elkaar en bouwen we aan een uitgebreid supportnetwerk.

Want het houdt niet op na je eerste cursus. McGuire biedt jou een stottercursus met levenslang lidmaatschap, zodat je helemaal in je eigen tempo aan de slag kunt. Door in je eigen omgeving te blijven oefenen met je nieuwe adem- en spreektechnieken, slijten ze in. Door te blijven kijken naar jezelf en door jezelf te blijven uitdagen, pak je jouw stotteren bij de bron aan. Zo werk je zelf aan blijvend resultaat.

Dat doe je allemaal zelf, maar je staat er zeker niet alleen voor. En dat maakt het McGuire Programma zo’n bijzondere stottercursus. Een ervaring die je leven zal veranderen.

Nieuwsgierig geworden naar McGuire? Bekijk ons cursusaanbod of ga naar het aanmeldformulier