stotteren AlmereALMERE CENTRUM – Een stotteraar die op een zeepkist gaat staan om spontaan mensen op straat aan te spreken of zelfs een toespraak houdt. Zelfpijniging? Nee, onderdeel van de therapie. Vorige week gebeurde dat in het centrum van Almere.

Stotteren is een aandoening waar in Nederland 175.000 mensen mee kampen. Dat kan een enorm probleem zijn. Stotterende kinderen worden vaak gepest en op oudere leeftijd hebben stotteraars vaak moeite met het aangaan van relaties. Er zijn verschillende therapieën, waaronder ook het wereldwijd bekende McGuire Stotterprogramma.

Vorige week zaterdag, 14 mei, hield de organisatie een bijeenkomst in het Apollo Hotel. De McGuire-methode gaat er vanuit dat stotteren zowel een lichamelijke als psychische oorzaak heeft. Deelnemers krijgen niet alleen adem- en spreektechnieken maar werken ook aan assertiviteit, zelfacceptatie en eigen verantwoordelijkheid. En ze leren omgaan met spreekangst. De trainingen worden gegeven door ervaringsdeskundigen. Stottercoach Frank Loomans: “We weten uit ervaring wat er voor nodig is om je stotteren te overwinnen. En we weten ook de trucjes en het vermijdingsgedrag waar stotteraars graag gebruik van maken. Juist daarom zijn we het centrum van Almere ingegaan en spraken de cursisten op straat mensen aan. Anderen stonden op een zeepkist om passanten toe te spreken.”

Uit: Almere deze week, mei 2016

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *