Stotteren heeft mijn leven voor een groot deel beïnvloed

Wouter Wouters

[title size=”3″ content_align=”left” style_type=”single” sep_color=”” class=”” id=””]Ervaringsverhaal Wouter Wouters[/title][fusion_text]Wouter WoutersIk begon te stotteren toen ik een jaar of drie was. Niemand weet wat de oorzaak hiervan was. Op de basisschool had ik er geen last van, ik had wel logopedie maar ik zag het nog niet als een probleem. In de brugklas van de middelbare school werd het wel een probleem toen ben ik er veel mee gepest. Het gevolg daarvan was dat ik besloot zo weinig mogelijk te zeggen in de klas, dan hoefden ze mij ook niet uit te lachen.

Maar ik werd ook stiller buiten de klas, terwijl ik dat eigenlijk niet wilde. Stotteren heeft mijn leven voor een groot deel beïnvloed. Het bepaalde de keuzes in de opleidingen die ik ben gaan doen. Tijdens het boodschappen doen gaf ik mijn boodschappenlijstje wel eens af zodat ik niks hoefde te zeggen in een volle winkel. Wanneer ik belde, werd er vaak opgehangen omdat ik in een blokkade vast bleef hangen en men dacht dat de verbinding slecht was.

Het lukte me niet deze technieken in de praktijk toe te passen

[adinserter block=”2″]Al deze jaren had ik regelmatig logopedie bij stottertherapeuten. Tijdens deze logopedie-sessies kon ik goed uit mijn woorden komen, maar het lukte me niet deze technieken in de praktijk toe te passen. Eind 2012 vroeg iemand die ik kende van een vorige therapie, mij of het McGuire Programma niks voor mij was. Ik was nogal terughoudend omdat ik de afgelopen twintig jaar drie verschillende therapieën gevolgd heb. Allen hielpen mij wel iets verder, ik wil dan ook niet zeggen dat deze nutteloos geweest zijn.

Maar het McGuire Programma is een combinatie van alles en dit past het meest bij mij. Want niet alleen de stotter wordt aangepakt met spreektechnieken, maar ook aan het psychische deel van het stotteren wordt gewerkt zonder zweverig te worden. Eerder was ik vaak buiten adem wanneer ik eindelijk iets had kunnen vertellen, maar vaak had men het dan niet begrepen, en kon ik weer opnieuw beginnen.

Nu heb ik de mogelijkheid en lukt het mij met de geleerde spreektechnieken veel beter te zeggen wat ik wil. Ik werk er aan om dit in steeds moeilijkere situaties onder controle te hebben en ik merk dat ik hierin met kleine stappen vooruit ga. Wanneer ik boodschappen doe, doe ik dit zonder een lijstje af te geven. Telefoongesprekken gaan tegenwoordig veel beter, wanneer ik naar een helpdesk bel doe ik dit nu met plezier![/fusion_text][separator style_type=”none” top_margin=”5″ bottom_margin=”5″ sep_color=”” icon=”” width=”” class=”” id=””][title size=”3″ content_align=”left” style_type=”single” sep_color=”” class=”” id=””]Contact met Wouter[/title][fusion_text]emailicon wouter@mcguireprogramma.nl

facebookicon www.facebook.com[/fusion_text]

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× How can I help you?
X