Stotteren solliciteren

Stotteren solliciterenHeezenaar Yori Eichhorn volgde vier dagen lang de Amerikaanse McGuire therapie. Hij overwon het stotteren met behulp van adem- en spreektechnieken. Eichhorn durft weer te spreken in een groep. Gehinderd door zijn stotteren hield Yori Eichhorn uit Heeze jarenlang vaak zijn mond als hij in een groep iets wilde zeggen. Tot hij begin dit jaar, na afloop van een vierdaagse therapie, minutenlang een volle zaal kon toespreken. Eichhorn volgde de Amerikaanse McGuire-therapie.

Stotteren therapieën

Zijn vriendin zette hem op dat spoor nadat ze eind vorig jaar het KRO-programma Sprakeloos zag waarin zware stotteraars werden gevolgd die die therapie volgden. Eichhorn schreef zich in voor een serie bijeenkomsten.

Het stotteren belemmerde mij

[adinserter block=”2″]Eichhorn:„Het belangrijkste bij McGuire is dat je laat zien een stotteraar te zijn. Dat je opzettelijk ‘ontvloeiend’ spreekt in combinatie met adem- en spreektechnieken. Veel stottertechnieken zijn gericht op vloeiend praten. Maar ik probeer bij ontvloeiendheid juist steeds pauzes te nemen en mijn ademhaling onder controle te houden. Ik blaas eerst de restlucht uit, adem daarna in en zeg iets. Daarna weer pauze, inademen en uitspreken.”

Eichhorn is tijdens het interview het levende bewijs van zijn succes. Als contrast toont hij een videofilmpje, opgenomen kort vóór zijn therapie, waarin hij worstelend met woorden iets over zichzelf probeert te vertellen. Na allerlei behandelingen en methodieken had de vijfentwintigjarige Heezenaar de moed haast opgegeven zijn stotteren de baas te worden. Zelfs sport- en studiekeuze werden door de spraakhandicap bepaald. „Het stotteren belemmerde me in veel dingen. Voetballen was voor mij afleiding. Dan hoef je niet veel te praten. Ik ben al zeven jaar basisspeler in het eerste elftal van RKSV Heeze.” Nadat hij twee jaar geleden zijn hbo-studie afrondde, wilde hij gaan werken.

Geen vertrouwen in sollicitatiegesprekken

Maar door het stotteren had hij niet veel vertrouwen in sollicitatiegesprekken. „Eigenlijk wilde ik niet geconfronteerd worden met mijn handicap. Solliciteren kon en wilde ik daarom niet. Dus ik studeerde door: Fiscale Economie in Tilburg. Een studie waarmee ik vrij solistisch werk kon doen.” Hij is enthousiast over de bereikte resultaten. Hij kan nu vrijwel normale gesprekken voeren. Toch moet hij zijn spreek- en ademhalingstechnieken vrijwel dagelijks blijven trainen. En ook op dit interview heeft hij zich voorbereid door eerst vooraf warm te draaien in een gesprek met een andere McGuire-volger. De Heezenaar wil met zijn verhaal vooral overige stotteraars inspireren. Tegelijkertijd beseft hij dat de therapie niet voor alle lotgenoten een oplossing biedt. „Van onze groep doet minder dan de helft het goed. De anderen vinden het moeilijk of kunnen niet opzettelijk onvloeiend zijn. Je moet wel een bepaalde schaamte overwinnen.” Eichhorn kijkt hoopvol vooruit: „Ik maak mijn studie in Tilburg gewoon af. Nog één jaar en dan hoop ik echt sollicitatiegesprekken te voeren. Ik ben er nu klaar voor.”

Uit: Eindhovens Dagblad, juli 2014

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *