stotteren verhelpen

stotteren verhelpenVALKENSWAARD – Ruud van Meijl begon op zijn dertiende plotseling hevig te stotteren. Wat precies de oorzaak was, is nooit duidelijk geworden, maar de nu 23-jarige Valkenswaardenaar liet zich er niet door van de wijs brengen. Hij ging geen enkele situatie en confrontatie uit de weg en manifesteerde zich nadrukkelijk bij voetbalvereniging De Valk. Hij is daar al vele jaren jeugdscheidsrechter en materiaalman bij het eerste elftal.

Stotteren middenrif

In maart van dit jaar kwam hij in aanraking met het McGuire Programma. Hierbij krijgen deelnemers tijdens een intensieve vierdaagse cursus fysieke en mentale technieken aangeleerd, waarmee ze in slechts drie dagen een begin maken met het onder controle krijgen van hun stotteren. ‘Ik had al gehoord dat Yori Eichhorn, selectiespeler van Heeze, een speciale stottercursus gevolgd had. Maandag na die cursus belde Ad Snoeijen, een vriend van Yori, me op, met de mededeling dat het hem goed had geholpen. Of het ook niks voor mij was.’ Zo gezegd, zo gedaan en Van Meijl gaf zich op voor de eerstvolgende cursus, die in Eindhoven werd gegeven.

Daarvoor was hij bang om een fout te maken

[adinserter block=”2″]‘Niet alleen krijg je de zogeheten middenrifademhaling aangeleerd, maar ook drie spreektechnieken, waarbij je de eerste letter van een woord moet zeggen, dan een korte pauze en dan het volledige woord en de volledige zin. Bovendien moet je vanuit een diepe toon spreken en een woord langer maken, zoals ‘vvvvoetbal’. Het klinkt misschien heel simpel, maar ik ben er ontzettend door geholpen. Met name ook voor je zelfvertrouwen is het uitstekend.’

Waar Van Meijl voorheen toch wat huiverig was om voor grote groepen te spreken, draait hij nu zijn hand er niet meer voor om. Hij gebruikt de aangeleerde technieken om zichzelf te profileren als voormalig stotteraar, die de baas is over het spreken, in plaats van andersom. ‘Nadat ik de cursus had gevolgd, heb ik na een training de spelers van de selectie verteld over mijn ervaringen. Dat was best emotioneel. En op het einde van de cursus heb ik een zaal van 175 mensen toegesproken. Een absolute overwinning op mezelf! Ik vind het nu ook niet erg meer om in een volle kantine de microfoon te pakken. Ze vragen nu al of ik alsjeblieft niet zo snel wil praten. Haha!’ Daarvoor was hij bang om een fout te maken. Om af te gaan. ‘Nu pas ik de drie spreektechnieken toe’, lacht Van Meijl. ‘Inmiddels heb ik een tweede cursus gevolgd in Nijmegen in september is er weer een herhalingscursus. Vooraf was ik best sceptisch en had ik mijn bedenkingen of het zou werken bij mij. Ik had immers al van alles geprobeerd. Gestimuleerd door Yori en Ad, vanuit de selectie Ruud van den Dungen, Mark Claassen en Erik Schaeken én mijn vrienden, heb ik het toch maar gedaan. En daar heb ik geen spijt van.’

Toen hij nog veel erger stotterde, sprak Van Meijl voor de wedstrijd de beide coaches toe. Niet dat ik me er voor schaamde, maar dat het wel duidelijk was. Ik heb geen situaties vermeden. Nu zeg het nooit meer. Ik heb afgelopen seizoen voor het eerst als KNVB-scheidsrechter jeugdwedstrijden gefloten. Daarvoor was ik diverse jaren clubscheidsrechter. Bij De Valk ben ik altijd heel goed opgevangen. Daar ben ik iedereen heel dankbaar voor. Eigenlijk ben ik dag en nacht op ’t Valkennest te vinden, zeggen veel mensen. Mijn spraakgebrek is voor mij nooit een belemmering geweest om iets te doen voor de club.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *