Stotteren was een dagelijks gevecht

Carolien Verhoeff

[title size=”3″ content_align=”left” style_type=”single” sep_color=”” class=”” id=””]Ervaringsverhaal Carolien Verhoeff[/title][fusion_text]Carolien VerhoeffOp mijn 8e jaar ging ik stotteren en dat veranderde mijn leven enorm. Ik voelde me behoorlijk belemmerd en anders in wie ik kon zijn. Het spreken kostte mij veel energie en gaf mij veel verdriet. Een leesbeurt in de klas, vragen beantwoorden, een boodschap doen, telefoongesprekken, gesprekken tijdens mijn studie en werk, maar ook tijdens bijvoorbeeld een verjaardag, kortom bijna elke spreeksituatie, was een nare ervaring.

Logopedie stotteren

Toch ontkende ik het stotteren aan de andere kant voor mijzelf, ik hoopte gewoon altijd dat het nog een keer over ging en bleef gewoon door vechten. Ik heb door de jaren heen diverse malen logopedie gevolgd, en dan verbeterde mijn spreken altijd wel iets.

Ik kan nu echt zijn wie ik ben

[adinserter block=”2″]Aan de ene kant hoorde het stotteren bij mijn leven, maar aan de andere kant bleef dat negatieve zelfbeeld mij maar achtervolgen. Het dagelijkse gevecht om de woorden eruit te krijgen was zeer vermoeiend en frustrerend voor me en ik schaamde me ervoor. Toch probeerde ik altijd maar dat schaamtegevoel weg te duwen.

Nadat ik eind 2013 KRO’s Sprakeloos zag, heb ik het besluit genomen om een McGuire-cursus te gaan volgen. Daarvoor was ik erg sceptisch over het programma. Als mensen me erop attendeerden, reageerde ik erg terughoudend. Eigenlijk kwam dat omdat iets diep in mij het stotteren niet kon accepteren. Toch heb ik me opgegeven, omdat het stotteren me zo vermoeide en frustreerde. In januari 2014 ben ik voor het eerst naar de McGuire-cursus gegaan en tot op de dag van vandaag heb ik daar geen spijt van! Het voelt als een bevrijding om met de technieken te spreken en de support vanuit de McGuire-groep is dagelijks een grote ondersteuning. Er is altijd wel iemand bereikbaar om je te helpen.

Opvallend is dat mijn spreken nu niet meer vermoeiend is. Het gevoel mijn spraak onder controle te hebben is enorm fijn. Ik voel me enorm sterk geworden, zowel in mijn spreken als mentaal. Ik ga nu situaties aan die ik vóór McGuire zou ontwijken. Ik kan nu echt zijn wie ik ben![/fusion_text][title size=”3″ content_align=”left” style_type=”single” sep_color=”” class=”” id=””]Carolien in de media[/title][imageframe lightbox=”no” style_type=”none” bordercolor=”” bordersize=”0px” borderradius=”0″ stylecolor=”” align=”none” link=”/stottertherapie-rotterdam-stotteraars-op-de-zeepkist/” linktarget=”_self” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””] [/imageframe][separator style_type=”none” top_margin=”20″ bottom_margin=”20″ sep_color=”” icon=”” width=”” class=”” id=””][title size=”3″ content_align=”left” style_type=”single” sep_color=”” class=”” id=””]Contact met Carolien[/title][fusion_text]emailicon carolien@mcguireprogramma.nl

facebookicon www.facebook.com[/fusion_text]

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× How can I help you?
X