Stotteren zenuwenEen ware ‘boost’ voor het zelfvertrouwen. Zo is het McGuire programma voor stotteraars het beste te omschrijven. Jacco Haak uit Hardinxveld-Giessendam volgde een paar weken geleden deze intensieve cursus en durft inmiddels vol zelfvertrouwen te spreken in het openbaar. Hij hoopt andere stotteraars te inspireren ook deze stap te zetten.

Stotteren zenuwen

Alblasserwaard – Wie een filmpje terugziet van Jacco tijdens zijn aanmelding voor de cursus zou hem bijna niet meer terug herkennen. Waar hij een paar weken geleden nog last had van zenuwen tijdens het spreken, is hij veranderd in een zelfverzekerde student die goed uit zijn woorden komt.

Ik was een ‘verborgen’ stotteraar, wilde niet dat anderen het zouden merken

[adinserter block=”2″]Het McGuire programma is opgericht door een Amerikaanse stotteraar, Dave McGuire. Het is in Nederland met name bekend geworden door het KRO-programma ‘Sprakeloos’ waarin een aantal cursisten werd gevolgd. Het programma trok meteen de aandacht van Jacco, die problemen ondervond door het stotteren. “Ik was een ‘verborgen’ stotteraar, wilde niet dat anderen het zouden merken. Ik durfde zelfs op een gegeven moment de telefoon niet meer op te nemen“, aldus Jacco. Met name voor zijn studie, een opleiding verkoopspecialist, vormde het een belemmering. “Je komt nooit helemaal van het stotteren af. Deze cursus heeft dan ook niet als doel om vloeiend te spreken. Het gaat bij dit programma om 95 procent ‘welbespraaktheid’.” In deze cursus is er veel aandacht voor het mentale aspect. Mensen die lang stotteren kunnen onzeker worden. In deze cursus gaan ze een drempel over. De cursisten krijgen een driedaagse training.

De eerste dag staat in het teken van ademhaling en spreektechnieken. Iedere cursist krijgt een McGuire-riem die helpt bij de ondersteuning van de middenrif-ademhaling. Daarna staat de cursus in het teken van angsten overwinnen. Dit gebeurt onder begeleiding van een persoonlijke coach. De grootste uitdaging is om op één dag op straat honderd mensen aan te spreken. Bijvoorbeeld om te vragen waar de dichtstbijzijnde supermarkt is. Of om uit te leggen dat je aan een stottercursus meedoet. “Ik ben uiteindelijk doorgegaan en heb in totaal 175 mensen aangesproken. De reacties waren leuk om te horen.

Dat je een hele groep kunt spreken zonder last te krijgen van heftige blokkades

De mensen vonden het knap dat ik mee doe aan zo’n cursus.” Maar Jacco sprak niet alleen mensen aan op straat. Ook heeft hij voor een vol terras gestaan en de mensen toegesproken. “Dat was zo gaaf om te doen. Dat je een hele groep kunt spreken zonder last te krijgen van heftige blokkades.” Bij deze cursus is er na afloop ook veel begeleiding. Cursisten kunnen altijd telefonisch steun zoeken bij een coach en ze mogen onbeperkt herhalingscursussen volgen.

Uit: Demerwerstreek.nl, juli 2014

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *