[imageframe lightbox=”no” style_type=”none” bordercolor=”” bordersize=”0px” borderradius=”0″ stylecolor=”” align=”center” link=”” linktarget=”_self” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””] stotteren[/imageframe][separator style_type=”none” top_margin=”10″ bottom_margin=”10″ sep_color=”” icon=”” width=”” class=”” id=””][fusion_text]

Stotteren, wat is het?

Stotter je? Dan hoeven we jou niet meer uit te leggen wat stotteren is, dat weet je allang. Toch heeft stotteren iets van een mysterie.

Krijg jij ook weleens de vraag waarom je niet stottert als je zingt? Terwijl het voor jou duidelijk is: zingen voelt zo anders dan spreken. Maar hoe leg je dat uit? En hoe leg je uit dat stotteren niet altijd hetzelfde is? Dat het stotteren er vaak is en soms ook helemaal niet? En dat iedereen die stottert dat op zijn eigen manier doet?[/fusion_text][fusion_text]

Stotteren en onzekerheid

Stotteren is niet leuk. Nu zijn er wel meer dingen niet leuk, maar wat stotteren zo vervelend maakt, is dat je er elke dag weer mee te maken hebt.[adinserter block=”2″]

Spreken moet je elke dag en bovendien is het een belangrijke manier om je te uiten. Door je uit te spreken, laat je zien wie je bent en hoe je in elkaar zit. Als je stottert, lukt het je vaak minder goed om te zeggen wat je denkt, wat je voelt en wat je weet.

Niet kunnen zeggen wat je écht wilt zeggen heeft een grotere invloed dan mensen die niet stotteren misschien denken.

Niet alleen omdat je daardoor steeds fanta bestelt, terwijl je eigenlijk liever cola drinkt. Maar vooral omdat je je zorgen kunt gaan maken over hoe je overkomt. Gaandeweg groeit de onzekerheid en dit beïnvloedt de manier waarop je over jezelf denkt.[/fusion_text][fusion_text]

Stotteren: zichtbaar en onzichtbaar

Stotteren kun je vergelijken met een ijsberg. Het herhalen van klanken, het blijven hangen op bepaalde letters, het blokkeren, het verkrampen van spieren in je gezicht: dat ziet de buitenwereld aan je. Dit is het zichtbare topje van de ijsberg.

ijsberg stotteren

Misschien merkt je omgeving ook dat je soms wat stiller bent en soms liever even niet praat. Of dat je het wel probeert, maar gefrustreerd raakt als je weer gaat stotteren. De volgende keer vermijd je dat ene woord maar weer, omdat het eerder zo moeilijk ging. Of je ontwikkelt trucjes om toch door te kunnen blijven praten. Dat helpt misschien in eerste instantie, maar je spreekangst groeit, de ijsberg wordt groter. En zo komen we steeds dieper onder water.

Het merendeel van de mensen die stotteren heeft het meeste last van het deel van de ijsberg dat onder het wateroppervlak ligt. Hoe langer je stottert, hoe meer je frustraties, schaamtegevoelens, spreekangst en vermijdingsgedrag groeien.

Stotteren gaat dan steeds meer je gedrag bepalen en datzelfde gedrag houdt het stotteren in stand. Hoe dat gebeurt, is niet of nauwelijks zichtbaar voor je omgeving en ook lastig uit te leggen.

Maar weet je? Je bent niet alleen. Miss Montreal stottert, Frans Bauer, acteur Samuel L. Jackson, Gareth Gates, om er een paar op te noemen. Niet de minsten. Eén procent van de volwassenen stottert, dus in Nederland stotteren er zo’n 170 duizend mensen, in Europa 3,7 miljoen en wereldwijd ongeveer 60 miljoen. Bij al die mensen stokt de adem, allemaal lopen ze vast bij bepaalde klanken en komen ze niet uit hun woorden. Hoe kan dat toch?[/fusion_text][fusion_text]

Oorzaken van stotteren

Uit stamboomonderzoek blijkt dat er vaak een erfelijke component is, maar dat niet iedereen met een genetische aanleg op latere leeftijd stottert.

oorzaak stotterenAndere onderzoeken laten zien dat er meestal sprake is van een combinatie van factoren die stotteren kan uitlokken en verergeren. Denk daarbij aan factoren op neurobiologisch niveau (coördinatie en timing in de aansturing van de spraakspieren), omgevingsfactoren (bijvoorbeeld stressvolle spreeksituaties of ingrijpende gebeurtenissen in je leven), emotionele factoren (bijvoorbeeld enthousiasme, boosheid of angst) en factoren op gedragsniveau (bijvoorbeeld je inhouden of dingen vermijden).

Al die factoren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden: de ene beïnvloedt de andere. Dat is wat stotteren zo complex maakt en waardoor het zo lastig is om op te lossen. Alleen door al die factoren en hun interacties samen te behandelen, kom je dichter bij een langetermijnoplossing. De stottertherapie van het McGuire Programma biedt zo’n totaalaanpak en is daarin uniek.[/fusion_text][fusion_text]

Stotteren, je kan er wat aan doen!

Die totaalaanpak, wat houdt dat dan in? Allereerst werken we aan je ademhaling en je spraak. Met de technieken die we je aanreiken, krijg je meer grip op je spreken. En door die grip lukt het wél om de woorden uit te spreken die eerst niet over je lippen kwamen. En misschien lukt het daardoor ook om die ene situatie aan te gaan die je eerder altijd vermeed.

Hiermee komen we op een belangrijk punt: we gaan onze grenzen verleggen.

Sprak je altijd zacht en mompelend, dan mag je je nu juist laten horen. Presenteren spannend? Dan mag je nu je verhaal vertellen voor de groep. En vond je het altijd eng om vreemden aan te spreken, dan gaan we nu de straat op om contacten te maken. Kortom, je gaat van alles doen wat je voorheen niet mogelijk achtte. Dat doe je allemaal zelf, maar je staat er zeker niet alleen voor. Gecertificeerde coaches begeleiden je gedurende het hele traject.

stotteren de vicieuze stottercirkelWaarom we het zo rigoureus aanpakken, heeft te maken met onze visie op stotteren. Wij zijn namelijk van mening dat je zelf al dan niet bewust een groot deel van het stotteren in stand houdt. Hoe? Door alles wat je doet om niet te stotteren. Hoe meer je vermijdt, hoe groter de angst wordt voor een bepaalde klank of situatie. Hoe meer trucjes je ontwikkelt, hoe meer spanning je opbouwt rondom het spreken.

Draai je het om, dan werkt het ook: enge situaties worden minder beangstigend als je ze vaker opzoekt. En de spanning zakt als de druk om vloeiend te spreken wegvalt.

Klinkt simpel, toch? Wij kunnen je dit nu wel vertellen, maar veel krachtiger is het om het zelf te ervaren. Wij zijn ervan overtuigd dat je alleen op die manier echt iets aan je stotteren doet. Zeker op de lange termijn.

Het is relatief eenvoudig om een stotteraar vloeiend te laten spreken, veel lastiger is het om dat vast te houden. Daar is veel voor nodig. Door met oude gewoontes te breken en jezelf andere manieren van denken en doen aan te meten, lost de voedingsbodem van stotteren op.

Wij weten uit ervaring dat aanleren van nieuw gedrag tijd vergt. Daarom hecht het McGuire Programma veel belang aan een uitgebreid supportnetwerk. Met al onze ervaringen helpen we elkaar en werken we aan blijvend resultaat.

Nieuwsgierig geworden naar McGuire? Bekijk ons cursusaanbod of ga naar het aanmeldformulier.[/fusion_text][separator style_type=”none” top_margin=”10″ bottom_margin=”10″ sep_color=”” icon=”” width=”” class=”” id=””][fusion_code]

Aanmelden cursusAanmelden informatiebijeenkomstDownload brochureStel je vraag

[/fusion_code][sharing tagline=”Deel dit verhaal, kies uw platform!” tagline_color=”” title=”” link=”” description=”” pinterest_image=”” icons_boxed=”” icons_boxed_radius=”round” box_colors=”” icon_colors=”” tooltip_placement=”” backgroundcolor=”” class=”” id=””][/sharing]