stottertherapie amersfoortRené Huijnen stottert al bijna zijn hele leven, maar dat houdt hem niet tegen in zijn dagelijks en sociaal leven. Drie jaar geleden volgde hij het stotterprogramma van McGuire. Daar heeft hij zoveel aan gehad dat hij ook anderen wil helpen de technieken van McGuire onder de knie te krijgen. In augustus start een nieuwe cursus en op 25 juli is er een voorlichtingsmiddag over de cursus waar René zijn ervaringen vertelt. René stottert sinds zijn vijfde jaar. ,,Ik was een heftige stotteraar. Het koste me zoveel energie om te praten dat het bijna een fitnessoefening was. Ik dacht altijd dat ik accepteerde dat ik een stotteraar was, maar nu realiseer ik me dat ik soms dingen niet heb gezegd, gewoon omdat het me teveel energie kostte.” Ondanks zijn moeite met praten, kwam René nooit in een isolement. ,,Ik heb altijd veel vrienden gehad, en mijn ouders stuurden me regelmatig voor een boodschap naar de groenteboer of de slager. Ook was ik leiding bij de scouting. Iedereen ging er eigenlijk goed mee om, en dat heeft me goed geholpen.”

Als stotteraar moet je anders naar jezelf kijken

[adinserter block=”2″]In de eerste jaren van zijn hbo-opleiding besloot René toch iets aan het stotteren te doen. ,,Het praten kostte me gewoon teveel energie en ik wilde graag zeggen wat ik dacht zonder de gêne van het stotteren.” René volgde een stottertherapie die voor hem persoonlijk helaas niet het gewenste effect had. Ook met logopedie in zijn jeugd werd het stotteren niet minder. ,,Ik had het eigenlijk opgegeven, ik dacht dat ik altijd zou blijven stotteren.” Als jaren later blijkt dat René’s zoon een paar klanken niet goed kan uitspreken, krijgt deze logopedie. ,,Toen ik zag wat een vooruitgang mijn zoon maakte, begon het bij mij ook weer te kriebelen. Ik heb de logopedist gevraagd of ze mij ook kon helpen en zo ben ik weer aan de slag gegaan met het stotteren.”

Stotteren logopedie

,,Bij logopedie heb ik veel geleerd, maar op een gegeven moment kwam ik niet verder. De logopedist heeft me toen doorwezen naar het McGuire Programma.” Het programma van McGuire is gebaseerd op een ademhaling waarbij je de controle hebt over je middenrif. ,,Door middel van diverse spreektechnieken in combinatie met deze hoge ademhaling krijg je het stotteren meer onder controle.” Ook het mentale aspect is erg belangrijk.

René: ,,Ik kwam erachter dat een flink deel van het stotteren een gewoonte is. Je moet anders naar jezelf kijken; waarom stotter ik eigenlijk? Welke druk leg ik mezelf op? Waarom ben ik bang om niet uit mijn woorden te komen? Dit mentale aspect wordt geoefend door in veilige situaties opzettelijk te stotteren. Zo wordt de druk om vloeiend te praten minder. Het doel van McGuire is niet om vloeiend te spreken. Het gaat om ‘welbespraaktheid’, dat je wil en kan zeggen wat je denkt en vindt. Dat je van jezelf accepteert dat je stottert. Het helpt om er open over te zijn.” De cursisten krijgen een coach waar ze ook na de cursus mee kunnen blijven oefenen en kunnen bespreken waar ze tegenaanlopen. René is ook zo’n coach. ,,Ik doe het voor de cursisten, maar ook voor mezelf. Want ook al stotter ik een stuk minder, ik ben er nog niet. In sommige situaties is het spreken echt nog wel een uitdaging. Door anderen te begeleiden zet ik zelf ook weer een flinke stap in de goede richting.”

Informatiemiddag

Van 19 t/m 22 augustus is de volgende McGuire-cursus in Nederland. Voor informatie over deze cursus wordt een informatiemiddag op zaterdag 25 juli van 14.00 tot 16.00 in het gebouw van het Regionaal Instituut voor Dyslexie aan de Stadsring 47 in Amersfoort gehouden. Op donderdag 30 juli vindt er een informatiebijeenkomst plaats in Amsterdam. Aanmelden kan via de website www.mcguireprogramma.nl

Uit: De Stad Amersfoort, juli 2015

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *