Stottertherapie Eindhoven – Ik kon gewoon niet altijd zeggen wat ik wilde zeggen

stottertherapie Eindhoven

stottertherapie EindhovenAls hij het interview heeft gezien als een examen, dan is hij cum laude gelaagd. Slechts af en toe stokte het gesprek even. Fintan van Berkel begon te stotteren toen hij leerling was op een basisschool in Lieshout tot hij nu anderhalf jaar geleden kennismaakte met het internationaal succesvolle stotterprogramma van de Amerikaanse stotteraar Dave McGuire. “Ik heb weer plezier gekregen in het spreken.”

Stotteren onderzoek

Stotteren begint blijkt uit onderzoek, tussen het tweede en negende levensjaar omdat kinderen dan meer en meer leren praten. Naar schatting één procent van de bevolking moet ongecontroleerd en vaak ongewild een spreeksituatie aangaan. Fintan van Berkel (31) begon te stotteren op de basisschool als leerling van groep 4. “Hoe dat zo kwam? Ik had de bof gehad, maar of dat de oorzaak is geweest weet ik niet”, vertelt Fintan van Berkel die sinds enkele jaren woonachtig is in Eindhoven. “Stotteren heeft zowel een lichamelijke als psychische oorzaak.” Het stotteren heeft hem nooit belet met succes de middelbare school te doorlopen en af te studeren in biologie en milieukunde aan de Universiteit in Nijmegen. Inmiddels werkt hij aan economische statistieken bij het CBS in Heerlen. “Ik had graag iets met milieukunde gedaan bij het CBS. Het is echter economie geworden.”

Stotteraars, mijden vaak een gesprek

Ja, hij is wel eens geplaagd. “Op de lagere school vooral, later niet meer.” Hij is een gevoelsmens, zegt hij. “Dat kan ook een oorzaak zijn van stotteren. Net als ademhalen, het functioneren van de middenrifspier.” Stotteraars, mijden vaak een gesprek. “Vroeger kon ik in de disco echt uit mijn dak gaan, maar het bestellen van een drankje liet ik mijn vrienden doen, bang om niet uit mijn woorden te komen. Je kunt het spreekangst noemen, ik kon vaak niet zeggen wat ik wilde zeggen en deed het dan ook niet. Ik had met name moeite met klinkers. Als ik dan toch ooit iets moest bestellen en moest kiezen tussen friet en aardappelkroketten bijvoorbeeld, dan werd het friet. Dat woord kon ik moeiteloos uitspreken. Minder klinkers.” Zijn leven is inmiddels ingrijpend veranderd, hij stottert nog nauwelijks. “Twee jaar geleden liep ik met mijn vriendin op de Markt in Eindhoven. We werden aangesproken door een Engelsman en twee Nederlanders. Het bleken deelnemers te zijn aan het stotterprogramma van Dave McGuire, de cursus werd op dat moment gegeven in een hotel in Eindhoven. Ze hadden de opdracht in het openbaar voorbijgangers aan te spreken. En bij toeval spraken ze nu juist een stotteraar aan.”

Hij heeft in het verleden bij logopedisten gelopen, andere stotterprogramma’s doorlopen. Vergeefs. “Na het gesprek in de binnenstad was ik zeer benieuwd naar het programma van McGuire. Heb uitvoerig de brochure doorgenomen op internet en daarna niet lang gewacht om me aan te melden. Sinds september 2010 ben ik ‘actief lid’ van het McGuire Stotterprogramma. Ik heb die maand de driedaagse cursus gevolgd in Eindhoven. Naast het aanleren van adem- en spreektechnieken hebben we gewerkt aan assertiviteit, zelfacceptatie en eigen verantwoordelijkheid. Ook heb ik om leren gaan met spreekangst.

Weer plezier in het spreken

April vorig jaar heb ik een opfriscursus gevolgd en in februari ben ik voor een vervolgcursus afgereisd naar Dublin.” Tijdens een cursus leren stotteraars de levenslange negatieve overtuigingen die verbonden zijn met stotteren om te buigen naar iets positiefs, weet cursusinstructeur Dennis Tieke. “Stotteren kan een onvoorstelbare grote invloed op iemands leven hebben. Een cursus is drie dagen hard werken, maar het is verbazingwekkend hoe snel je de cursisten op ziet fleuren wanneer ze eindelijk weer gecontroleerd kunnen spreken. Als ze daarna blijven gebruikmaken van ons uitgebreide wereldwijde supportnetwerk, kunnen ze weer plezier krijgen in het spreken.”

Fintan van Berkel volgt inmiddels een opleiding voor coach binnen het programma van Dave McGuire. “Als ik dat afgerond heb, begin ik aan een opleiding voor cursusinstructeur. Het leuke van deze organisatie is dat alle vrijwilligers die er aan verbonden zijn, ook ervaringsdeskundigen zijn en weten wat ervoor nodig is om het stotteren te overwinnen”, aldus Fintan van Berkel.

Uit: Eindhovens Dagblad, Maart 2012

 

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× How can I help you?
X