Veel over mijn stotteren en mijzelf geleerd

placeholder

[title size=”3″ content_align=”left” style_type=”single” sep_color=”” margin_top=”” margin_bottom=”” class=”” id=””]Ervaringsverhaal Manon[/title][fusion_text]ManonOp de basisschool begon ik te stotteren, eerst nog niet zo veel, maar dat werd steeds erger. Regelmatig had ik heftige blokkades en kwam ik er niet meer uit. Gevolg was dat ik veel ben gepest, vooral op de middelbare school, wat het alleen nog maar erger maakte. Gelukkig heb ik ook altijd wel vrienden en familie om me heen gehad die me accepteerden zoals ik was en die me steunden.

Oh nee, niet weer zo’n therapie

Ik heb verschillende psychologen bezocht en therapieën gevolgd, waar ik wel wat aan heb gehad, maar helaas niet genoeg. Op een gegeven moment dacht ik: ik moet er maar mee leren leven, ik red me op zich prima. Ik heb lieve vrienden en familie, een leuke relatie, een huis, een baan enzovoort. Maar ik leefde wel ondertussen met veel angst, durfde niet te bellen of ergens iets te vragen, was super onzeker en hield me meestal op de achtergrond. Ik probeerde het stotteren zo veel mogelijk te verbergen door situaties uit de weg te gaan of gewoon niks of weinig te zeggen. Daardoor heb ik een enorme spreekangst gekregen, ik probeerde op een gegeven moment niet eens meer of ik het zou kunnen.

[adinserter block=”2″]Op een avond kwam er een familielid langs, die vertelde over iemand die ze gesproken had die het McGuire Programma deed en daar veel baat bij had. Ze vroeg of dat niks voor mij was. Eerst dacht ik: oh nee, niet weer zo’n therapie waardoor je eerst hoop krijgt en vervolgens paar weken later weer keihard terug valt. Dat zag ik helemaal niet zitten. Maar ik ben toen toch een keer gaan lezen op internet en heb een gesprek gehad met een McGuire-cursist, en werd toch wat enthousiast van wat ik erover te horen kreeg. Ten slotte heb ik me toch maar aangemeld.

Daar heb ik tot nu toe nog geen spijt van gehad! Ik heb ontzettend veel geleerd, over hoe stotteren werkt, en over mezelf. En door het vele trainen met alle mede cursisten heb ik al grote stappen kunnen maken om over mijn spreekangst heen te komen en het stotteren te controleren.

Je krijgt enorm veel support van de groep en dat geeft je soms net dat ene duwtje dat je nodig hebt om je angsten aan te gaan, en dan sta je soms versteld van jezelf. Het is veel oefenen en je hebt echt doorzettingsvermogen nodig. Maar het is een heerlijk gevoel als je op een gegeven moment merkt dat het echt beter gaat, en je niet meer afhankelijk van anderen bent en zelf kunt zeggen wat je wilt!![/fusion_text][separator style_type=”none” top_margin=”5″ bottom_margin=”5″ sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”” class=”” id=””][title size=”3″ content_align=”left” style_type=”single” sep_color=”” margin_top=”” margin_bottom=”” class=”” id=””]Contact met Manon[/title][fusion_text]emailicon manon@mcguireprogramma.nl

facebookicon www.facebook.com[/fusion_text]

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× How can I help you?
X